Contacteer ons:
Bel ons:
010-4624094 - Kies optie 1 voor spoed, optie 2 voor normale assistentie.

Zwanger - Zwangerschapsklachten
Zwangerschapsklachten
Aambeien
Onder invloed van het hormoon progesteron worden de wanden van je spieren en je bloedvaten tijdens je zwangerschap slapper. Dit vergroot de kans op aambeien.
Wat zijn aambeien?
Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Deze kunnen erg jeuken en veroorzaken bij harde ontlasting veel pijn. Persen kan de klachten verergeren.Tips
Probeer verstopping en harde ontlasting te voorkomen- kies vezelrijk voedsel
- drink veel water
- train je sluitspier
- beweeg regelmatig
- ga rustig op het toilet zitten
Afscheiding
Vaginale afscheiding neemt vaak toe tijdens de zwangerschap. Dat is normaal. De extra afscheiding komt door de verhoogde doorbloeding in het bekkengebied en de vagina. Als de afscheiding niet vies ruikt, is het niet erg.
Tip
Gebruik geen inlegkruisjes, dan gaat het alleen maar ‘broeien’. Neem contact op met je verloskundige bij- pijn
- jeuk
- een branderig gevoel
- een abnormale geur of kleur van de afscheiding
Schimmelinfectie
Is er sprake van een vaginale schimmelinfectie dan kun je bij je huisarts een crème krijgen. Ook kun je bij de drogist of apotheek zelf een crème kopen.Bandenpijn
Je groeiende baarmoeder hangt aan 4 banden in je buik. Je kunt als je veel staat of lichamelijk zwaar werk verricht last krijgen van rekkings- of bandenpijn. Plotselinge bewegingen kunnen pijnlijk zijn. Dit kan heftige steken geven aan de zijkant van je buik en richting je liezen en/of vagina. Deze steken zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf doordat de banden zich aanpassen aan de groei van je baarmoeder.
Besmettelijke ziektes
Als je zelf bepaalde besmettelijke kinderziektes krijgt tijdens je zwangerschap, dan kan dit gevolgen hebben voor de baby. Het gaat om ziekten waarbij je vlekjes op de huid krijgt, zoals waterpokken, rode hond, de vijfde ziekte. Heb je zelf deze ziektes nooit doorgemaakt en ben je in contact geweest met iemand die deze besmettelijke ziekte heeft? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.
Bloedend tandvlees
Het is belangrijk je tandvlees en tanden gezond te houden tijdens je zwangerschap. Door hormoonveranderingen in de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van ontstekingen in je mond. Het tandvlees gaat hierdoor sneller bloeden en is gevoeliger.
Vroeggeboorte
Er zijn aanwijzingen dat ontsteking van het tandvlees kan leiden tot vroeggeboorte.Tips
- Poets je tanden 2 keer per dag met een zachte tandenborstel
- Flos elke dag
- Neem bij pijn contact op met je tandarts
Bloedverlies
Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt vaak voor, vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld innesteling van de vrucht in de baarmoeder of een wondje op de baarmoedermond. Soms is een miskraam de reden van bloedverlies.
Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het bloedverlies onschuldig en stopt het vanzelf. Dit bloedverlies kan bijvoorbeeld komen door innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder of afwijkingen aan de baarmoedermond, zoals een poliep of ontsteking. Dit beïnvloedt de zwangerschap niet. Het kan wel vervelend zijn, omdat het bloedverlies ook optreedt na het vrijen of na harde ontlasting.
Brandend maagzuur
Maar liefst 50 tot 75 procent van de zwangere vrouwen krijgt last van maagzuur. Meestal begint dat al in de 5e maand en naarmate je zwangerschap vordert kan het erger worden.
Tips:
- Het laten staan van te vet eten, uien, pittig gekruid eten en sterke koffie
- Probeer eens 6 kleine maaltijden per dag in plaats van 3 grote
- Vanillevla kan verlichting bieden.
Harde buiken
Tijdens de zwangerschap voel je de spieren van de baarmoeder af en toe samentrekken. Dit zijn ‘harde buiken’. Harde buiken geven geen ontsluiting. Naarmate je uitgerekende datum dichterbij komt, kun je vaker last krijgen van harde buiken. Ze worden dan ook gevoeliger. Zeker in de laatste weken zijn harde buiken vrij normaal. Harde buiken kunnen geen kwaad. Sterker nog: ze zijn zelfs bevorderlijk voor de hersenontwikkeling van je baby.
Jeuk
Je lever kan door alle hormoonveranderingen minder goed functioneren. Hierdoor komen er meer galzouten in de bloedbaan en dat kan jeuk veroorzaken. Vroeg of laat in de zwangerschap krijgt 20% van de vrouwen te maken met een vorm van zwangerschapsjeuk. Vaak begint het op je buik en breidt het zich uit over je hele lichaam. Huiduitslag komt niet vaak voor in combinatie met de jeuk.
Tips
- Draag katoenen kleren
- Probeer niet te krabben
- Neem wisselbaden waarbij je eindigt met koud water
- Leg ijskompressen op je huid
- Drink minimaal 2 liter water per dag om afvalstoffen beter af te kunnen voeren
- Neem geen koffie, thee (wel kruidenthee), alcohol, cacao, tabak en suiker
Misselijkheid
Vooral in de eerste 3 tot 4 maanden van de zwangerschap kun je last hebben van (ochtend)misselijkheid en overgeven.
Tips
- eet voordat je opstaat al iets lichts zoals een cracker of beschuitje en sta daarna rustig op
- drink geen koffie of cola
- eet geen te vet, gasrijk (kool) of zout voedsel
- eet kleine beetjes verdeeld over de dag. Je merkt zelf welke voeding je het beste verdraagt
Obstipatie
Tijdens de zwangerschap werken je darmen wat trager. Dat komt door de verandering van je hormonale huishouding en doordat je baarmoeder groter wordt en deze de darmen verdrukt. Daardoor komt de ontlasting minder vaak en is deze ook harder. Dit kan pijnlijk zijn en aambeien veroorzaken. Ook kan je door de harde ontlasting en/ of aambeien soms wat bloedverlies hebben als je moet poepen.
Tips
- Eet vezelrijk voedsel, zoals rauwkost, fruit en volkoren
- Zorg dat je ongeveer 2 liter per dag drinkt, maar drink niet te veel cafeïnehoudende drankjes zoals koffie
- Blijf in beweging; dat actveert je darmen
Pigmentvlekken
Tijdens de zwangerschap werken je darmen wat trager. Dat komt door de verandering van je hormonale huishouding en doordat je baarmoeder groter wordt en deze de darmen verdrukt. Daardoor komt de ontlasting minder vaak en is deze ook harder. Dit kan pijnlijk zijn en aambeien veroorzaken. Ook kan je door de harde ontlasting en/ of aambeien soms wat bloedverlies hebben als je moet poepen.
Tips
- Eet vezelrijk voedsel, zoals rauwkost, fruit en volkoren
- Zorg dat je ongeveer 2 liter per dag drinkt, maar drink niet te veel cafeïnehoudende drankjes zoals koffie
- Blijf in beweging; dat actveert je darmen
Rug- en bekkenpijn
Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van je rug en/of bekken. Dit kan komen doordat je door het gewicht van je buik anders gaat staan, maar ook doordat de de verbindingen tussen je botten verweken.
Als je goed op je houding let, kun je zwangerschapsgerelateerde rug- en bekkenklachten voorkomen of verminderen.
Spataderen
Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap spataderen aan de benen. Soms komen ze ook in de schaamlippen voor. Na de bevalling nemen spataderen snel in grootte af. Blijven ze daarna nog zichtbaar dan zijn er ook mogelijkheden om ze te laten verwijderen.
Tips
- Zorg dat je regelmatig beweegt
- Probeer lang staan en lang zitten te voorkomen
- Gebruik als je zit of ligt een krukje of een kussen om je benen hoog te leggen
- Het dragen van elastische (steun)kousen helpt de klachten van spataderen te verminderen.
Striae
Door de snelle groei van je buik en borsten kunnen de elastische vezels van je huid scheuren, waardoor paarsrode strepen ontstaan: striae. Striae wordt veroorzaakt door een snelle uitzetting van de huid.
Na verloop van tijd vervagen deze strepen wel en worden lichter van kleur, maar zullen nooit helemaal meer verdwijnen.
Vaak plassen
Tijdens de zwangerschap moet je vaker plassen dan normaal. Dat komt omdat je steeds groter wordende baarmoeder op je blaas drukt, doordat de urineleiders tijdens de zwangerschap wijder open staan en de blaaswand tijdens de zwangerschap wat slapper is. Hierdoor heb je snel het gevoel dat je moet plassen.
Blaasontsteking
Als je heel vaak moet plassen en als het plassen pijnlijk is, kan dat door een blaasontsteking komen. Wanneer je niet helemaal ‘uitplast’, is de kans op een blaasontsteking groter. Vermoed je een blaasontsteking, breng dan een potje urine voor controle naar de huisarts. Als blijkt dat je een blaasontsteking hebt, krijg je een antibioticakuur. Dit is niet gevaarlijk voor de baby.Vermoeidheid
Vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap kun je erg moe zijn. Veel vrouwen kunnen de hele dag door slapen. Dat komt door hormonale veranderingen. Zelden is bloedarmoede de oorzaak. Geef als het even kan toe aan die vermoeidheid en rust wanneer het kan.
Vocht vasthouden
Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast. Dit kan gemiddeld wel 2 tot 3 liter zijn. Vooral in de laatste maand van de zwangerschap merk je dit aan gezwollen handen, voeten en gezicht. Het vasthouden van vocht kan in principe geen kwaad, zolang je bloeddruk normaal blijft.
Tips
- Blijf drinken
- Beweeg regelmatig
- Leg je benen wat hoger als je zit of ligt